Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00

2810 262234  |  2810 314500

Κνησμός

Ο κνησμός του πρωκτού είναι ένα δύσκολο θεραπεύσιμο αλλά πολύ σύνηθες σύμπτωμα.

Οι άντρες επιρεάζονται περισσότερο από τις γυναίκες σε σχέση 3/1. Ο κνησμός του πρωκτού εμφανίζεται κυρίως στην ενήλικη ζωή και μάλιστα είναι πιο συχνός σε ανθρώπους 40 έως 60 ετών. Υπάρχουν πολλά αίτια που μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα στον πρωκτό και η ακριβής και εξειδικευμένη διάγνωση είναι καίριας σημασίας.

 Ο επαναλαμβανώμενος και έντονος ερεθισμός με το  ξύσιμο της περιπρωκτικής χώρας αποπίπτει  τα στρώματα της επιδερμίδας  με αποτέλεσμα την χρονιότητα του ερεθισμού της περιπρωκτικής περιοχής, ο ασθενής να περιγράφει κάψιμο , πόνο και αιματηρές αποτυπώσεις  λόγω μικροτραυματισμών περιπρωκτικά . Οι τραυματισμοί αυτοι προϊοντος του χρόνου επεκτείνονται και δυνατόν να δημιουργηθούν σοβαρότατες περιπρωκτικές  διαβρώσεις με εκροή  υγρού  που είναι ερεθιστικό τηης περιοχής .

Εισέρχεται λοιπόν η περιοχή σε ένα φαύλο κύκλο που απαιτεί άμεση διόρθωση.

Ένα μεγάλο ποσοστό της συμπτωματολογίας αυτής δεν έχει σαφή αιτιολογία και ονομάζεται ιδιοπαθή πρωκτικό κνησμό. Ο ιδιοπαθής πρωκτικός κνησμός ανευρίσκεται στο 50-75% των περιπτώσεων.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οφείλετε σε κάποια ήδη υπάρχουσα παθολογική αιτία του πρωκτού όπως αιμορροΐδες, ραγάδα συρίγγια, κονδυλώματα , ακράτεια κοπράνων, διαπυητική ιδρωταδενίτιδα του πρωκτού, φλεγμονόδεις νόσοι του εντέρου (νόσος του Crohn) .Η  βλέννη , κοπρανώδες υλικο περιπρωκτικά, η αυξημένη θερμοκρασία, η παραγωγή ιδρώτα,  η υπερβολική υγιεινή της περιοχής η δερματίτιδα εξ επαφής. Στους αιτιολογικούς παράγοντες ακόομη ανήκουν τα διάφορα σαπούνια , τα καλλυντικά ης περιοχής, το χαρτί υγείας, τα υγρά μωρομάντηλα, τα  συνθετικά εσώρουχα και οποιαδήποτε άλλη ουσία μπορεί να έρθει σε επαφή με την περιοχή. Λοιμώξεις δερματολογικές παθήσρεις  τροφές, τροφές που περιέχουν καφεΐνη (καφές, τσάι, άλλα ενεργειακά ποτά, σοκολάτα, γλυκά που έχουν γεύση καφέ), το αλκοόλ, τα ανθρακούχα   αναψυκτικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, οι καυτερές τροφές, τα εσπεριδοειδή, τα σταφύλια και η ντομάτα (λόγω της ισταμίνης)..

Διαγνωστική προσέγγιση του κνησμού:

Ο εξειδικευμένος χειρουργός πρωκτολόγος  θα πάρει ένα  πλήρες αναλυτικό στοχευμένο ιστορικό με πάρα πολλές λεπτομερείς ερωτήσεις της καθημερινοτητάς και των συνηθειών του ασθενή το ιατρικό του ιστορικό και ακολούθως θα προχωρήσει σε μία προσεκτική κλινική εξέταση της περιπρωκτικής χώρας και πρωκτού, η οποία περιλαμβάνει την επισκόπηση της περιοχής την δακτυλική εξέτασητην πρωκτοσκόπηση . Ειδηκές εξετάσεις όπως ενδοορθικό υπερηχογράφημα καλλιέργεια εξιδρώματος βιοψία από την περιοχή

Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την αιτιολογία περιλαμβάνει κάποια γενικά μέτρα  που πρέπει να εφαρμόζονται υπό τις οδηγίες του εξειδικευμένου χειρουργού πρωκτολόγου και  κατά περίπτωση .

Η επιδερμίδα της περιπρωκτικής περιοχής θα πρέπει να είναι καθαρή και στεγνή.

Εντοπισμός και αποφυγή τροφών που ερεθίζουν τον πρωκτό , ιδιαίτερα της καφεϊνης. Αποφυγή χρήσης συνθεκτικών και εφαρμοστών εσωρούχων και ενδυμάτων. 

Προσοχή στην καθαριότητα των χεριών και την περιποίηση των ονύχων

Κατανάλωση  μεγάλης ποσότητας νερού και άφθονων φυτικών ινών. Ούτως ώστε οι κενώσεις να είναι εύκολες και μαλακές ώστε  να  επιτρέπουν την πλήρη κένωση του εντέρου.

Στην ερεθισμένη περιοχή καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε  χαρτί υγείας μωρομάντηλα,  να ξεπλένετε με χλιαρό νερό μετά από κάθε κένωση περιοχή με καθαρό πανί ή γάζα η και το πιστολάκι των μαλλιών στο κρύο. 

Η θεραπεία γενικότερα προσβλέπει 

Στην αντιμετώπιση ανάλογα  με την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα.

Φαρμακευτικά: ενυδάτωση της περιοχής,χρήση  κορτιζόνης , λοπεραμίδη . 

Διήθηση ( Bottox) της περιπρωκτικής χώρας. 

 Χειρουργικά την σύγχρονη θεραπεία με  diode Laser