Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00

2810 262234  |  2810 314500

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι από τις πιο συχνές σεξουαλικός μεταδιδόμενες παθήσεις. Οφείλονται σε διάφορους ιούς της οικογένειας των Ιών των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV) η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 στελέχη. Προκαλούνται συνήθως από ιούς τύπου 6 ή 11.

Προσβάλουν το δέρμα γύρω από τα γεννητικά όργανα, τον πρωκτό αλλά και τον βλεννογόνο του κόλπου, του ορθού και του στόματος.

Στην αρχή είναι μικρά επίπεδα ογκίδια σαν το κεφάλι της καρφίτσας και αργότερα γίνονται μεγαλύτερα. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο ή άλλη ενόχληση για αυτό δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά. Άλλες φορές προκαλούν κνησμό, τσούξιμο, εκροή υγρού.

Ο ιός HPV εκδηλώνετε με τη μορφή κονδυλωμάτων και δυσπλασίας. Η δυσπλασία διαγιγνώσκετε με το τεστ Παπανικολάου τόσο για τον κόλπο όσο και για τον ορθό.

Η εξέταση για τα κονδυλώματα είναι απλή, ανώδυνη και ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει με γυμνό μάτι ή μεγεθυντικό φακό. Για κονδυλώματα που βρίσκονται στον κόλπο ή στον πρωκτό χρειάζεται να γίνει κολποσκόπηση ή πρωκτοσκόπηση.

Η δυσπλασία που παρατηρείται, διερευνάται καλύτερα με την τεχνική

  • Aceto - Whitening
  • Anal Cytology
  • Anal Δυσπλασίες (Dysplasia)
  • και την ορθοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας HRA.

Ο ιός δεν απομακρύνεται από τον οργανισμό. Οι δυσπλασίες όμως και τα κονδυλώματα μπορούν να αφαιρεθούν με διάφορους τρόπους: λέιζερ ή κάψιμο με βελόνα, πάγωμα με υγρό άζωτο, χειρουργική αφαίρεση, θεραπεία με χημικές ουσίες ( π.χ. ποδοφυλλοτοξίνη).

Παρά τη θεραπεία, η δυσπλασία και τα κονδυλώματα μπορεί να ξαναεμφανιστούν. Αν θεραπευτούν σύντομα ελαττώνονται οι πιθανότητες να εξαπλωθούν περισσότερο.