Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00

2810 262234  |  2810 314500

Μια καινοτόμος μέθοδος θεραπείας των περιεδρικών συριγγίων με τη μέθοδο FiLaC

Πρόκειται για μία πολλά υποσχόμενη θεραπεία αντιμετώπισης των συριγγίων χωρίς χειρουργική τομή και χωρίς προβλήματα ακράτειας κοπράνων.

Πρέπει να γίνει πρώτα καλή διερεύνηση για την εξακρίβωση της ανατομίας του συριγγίου. Εισάγεται καθετήρας laser από το δερματικό στόμιο του συριγγίου. Ο καθετήρας φθάνει μέχρι το στόμιο του πρωκτού, όπου καυτηριάζεται ο φλεγμονώδης ιστός που ειναι υπεύθυνος για την δημιουργία του συριγγίου. Μπορεί να  τοποθετηθεί και ράμμα από την πλευρά του αυλού του πρωκτού. Κατά την έξοδο του καθετήρα laser, καυτηριάζεται ο κοκκιωματώδης ιστός μέχρι το εξωτερικό δερματικό στόμιο.

Τα αρχικά αποτελεσματα της τεχνικής είναι πολύ ενθαρρυντικά.  Συμφωνα με το πλέον έμπειρο χειρουργικό κέντρο της Κολωνίας στη Γερμανία, το ποσοστό επιτυχίας είναι 60% και σε επανάληψη μπορεί να φθάσει το 80%.

Εικόνες ενδοπρωκτικού υπερηχογραφήματος επιτυχούς θεραπείας περιεδρικού συριγγίου με την μέθοδο laser (Filac®).

Screenshot_1.png

Η θεραπεία πραγματοποιείται με την προώθηση και την ακριβή τοποθέτηση της οπτικής ίνας στο συρίγγιο, με οδηγό την ειδική δέσμη του laser. Η δέσμη laser καθοδηγείται μεσά στις αποστηματικές κοιλότητες και τις ενδοσφιγκτηριακές επεκτάσεις αφού αυτές χαρτογραφηθούν με το ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα. Καθώς η οπτική ίνα αποσύρεται εφαρμόζουμε ενέργεια laser που καταστρέφει με ελεγχόμενο τρόπο τον επιθηλιακό ιστό και συγκλίνει (σφραγίζει) τα τοιχώματα του συριγγίου.

Πλεονεκτήματα

Η θεραπεία FiLaC® έχει σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Η θεραπεία με τη μέθοδο FiLaC® είναι απλή, σύντομη (μέχρι 15 λεπτά), αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη
  • Δεν τραυματίζονται οι σφιγκτήρες και δεν υπάρχει θέμα αδυναμίας στην συγκράτηση των κοπράνων (ακράτεια).
  • Εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο και ακρίβεια κατά την επέμβαση αποφεύγοντας ενδεχόμενο εκτομής ή διαχωρισμού και τους συνακόλουθους κινδύνους μολύνσεων ή άλλων επιπλοκών.
  • Απαιτεί ελάχιστο χρόνο νοσηλείας (day clinic) και είναι ιδανική για τη θεραπεία πολλαπλών υποτροπών (επί αποτυχημένων χειρουργικών αφαιρέσεων).
  • Οι διαστάσεις της κύστεως / συριγγίου δεν συνιστούν περιορισμό, ενώ η ευκαμψία των ινών εξασφαλίζει πρόσβαση για θεραπεία κύστεων / συριγγίων με δύσκολη ανατομία.
  • Το μήκος του συριγγίου δεν αποτελεί περιορισμό.
  • Η ενέργεια του laser επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης.
  • Η θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες τεχνικές για το κλείσιμο του στομίου.