Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 14:00

2810 262234  |  2810 314500

Θεραπεία Κύστη Κόκκυγος

Η ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ  FiLaC ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ ΚΟΚΚΥΓΟΣ ΜΕ LASER

Τι είναι η κύστη κόκκυγα;

Η κύστη κόκκυγα είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή πάνω από τον κόκκυγα κατά μήκος του τελευταίου άκρου της σπονδυλικής στήλης κοντά στη σχισμή των γλουτών και δύναται να είναι μονήρης ή με πολλαπλές διακλαδώσεις. Η κύστη κόκκυγα αναφέρεται επίσης ως τριχοφωλαιακό συρίγγιο, εστία με τρίχες, κοκκυγικό απόστημα ή συρίγγιο της ιεροκοκκυγικής περιοχής και περιγράφει μια κύστη ή ένα απόστημα κοντά ή πάνω στο γενέθλιο σχισμή των γλουτών, η οποία συχνά περιέχει τρίχες και κατεστραμμένο δέρμα.

Η πάθηση έγινε γνωστή επίσης και ως “νόσος Jeep” διότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (1941-1945) πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες υπέφεραν από την νόσο λόγω της πολύωρης οδήγησης ή παραμονής σε στρατιωτικά οχήματα τζιπ, φορτηγά και βυτία.

H κύστη κόκκυγα τείνει να εμφανίζεται με συχνότητα 26 ασθενών ανά 100.000 πληθυσμού, σε άνδρες (8 στους 10 ασθενείς), σε ηλικίες 15 – 30 ετών καθώς και σε δασύτριχα και υπέρβαρα άτομα.

Για την οριστική αντιμετώπιση της κύστη κόκκυγα, η κλασική θεραπεία προβλέπει τη ριζική αφαίρεση της κύστης (τοίχωμα και περιεχόμενο) με χειρουργική επέμβαση. Η κλασσική χειρουργική θεραπεία συνεπάγεται μεγάλο χειρουργικό τραύμα, σημαντικό χρόνο επούλωσης (2-6 εβδομάδες), μεγάλη και αντιαισθητική ουλή, καθημερινές και επίπονες αλλαγές στο τραύμα, το οποίο παραμένει ανοιχτό μέχρι να επουλωθεί.

Εις την κλινική  CRETA INTERCLINIC εφαρμόζεται η πολύ επιτυχημένη χρήση του laser στη θεραπεία των παθήσεων του πρωκτού και της κύστης κόκκυγος ή τριχοφωλεακού συριγγίου,  περιεδρικών συριγγίων με την καινοτόμο θεραπεία FiLaC® (Fistula Laser Closure). 

Η ενδοσκοπική θεραπεία της κύστης με laser – FiLaC®

βάζει τέλος στην επίπονη χειρουργική θεραπεία της κύστης κόκκυγα, ανώδυνα, αναίμακτα χωρίς τομές και ουλές.

Από το υπάρχον στόμιο της κύστης εισάγεται ο ειδικός καθετήρας (radial 360O) που εφαρμόζει ακτινοβολία laser στα εσωτερικά τοιχώματα της κύστεως με απόλυτα ομοιογενή και ασφαλή τρόπο, προξενώντας εξάχνωση της εσωτερικής κάψας της κύστης και μια ελεγχόμενη, άσηπτη φλεγμονή που μέσα σε λίγες μέρες οδηγεί στην πλήρη επούλωση και την οριστική θεραπεία της κύστης.

Η συνολική διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, δεν απαιτεί νοσηλεία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις κανονικές του δραστηριότητες και μετά από λίγες ώρες χωρίς να χρειάζεται επώδυνες αλλαγές με γάζες ή άλλα επιθέματα. 

Τα κλινικά αποτελέσματα από τη θεραπεία FiLaC® είναι άμεσα (7 – 15 ημέρες) και οι υποτροπές είναι σπάνιες καθώς το φλεγμονώδες στοιχείο εξαλείφεται πλήρως.

Η θεραπεία FiLaC® υπερτερεί έναντι στις φαρμακευτικές αγωγές, την κλασική ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις όπου η επανεμφάνιση της κύστης κόκκυγα παρουσιάζει υψηλά ποσοστά υποτροπών.

Η μέθοδος FiLaC® μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και σε πολλαπλά συρίγγια, καθώς και σε υποτροπές από παλαιότερες εγχειρήσεις με την κλασική μέθοδο.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ ΚΟΚΚΥΓΑ ΜΕ ΤΟ LASER – FILAC® 

• Πολύ σύντομη θεραπεία που διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

• Εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος που πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία.

• Απόλυτα ασφαλής, δεν δημιουργεί χειρουργικό τραύμα, δε χρειάζεται ράμματα, αποτρέπει κάθε ενδεχόμενο ουλής, μετ’ επεμβατικής αιμορραγίας, λοίμωξης ή διάσπασης του τραύματος.

• Δεν απαιτεί νοσηλεία (day clinic).

• Άμεση και ασφαλής αποθεραπεία που δεν απαιτεί μετεγχειρητικά ούτε τη λήψη παυσίπονου και καθιστά τις επαναλαμβανόμενες, επώδυνες και κοστοβόρες αλλαγές απολύτως περιττές. Ο ασθενής μπορεί να επιστέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

• Οριστική θεραπεία με άμεση αποτελεσματικότητα που ξεπερνά το 90% έχοντας λιγότερες υποτροπές έναντι κάθε άλλης μεθόδου.

• Ιδανική επιλογή για τη θεραπεία υποτροπών μετά από οποιαδήποτε προηγούμενη θεραπεία.

• Άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχολογία των ασθενών που στη πλειοψηφία τους είναι άτομα νεαρής ηλικίας.


Η θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ενα οξύ απόστημα ελέγχεται με διάνοιξη και παροχέτευση προς απελευθέρωση του πύου και ελάττωση της φλεγμονής και του πόνου.

Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος θεραπεύεται αποτελεσματικά με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση σκοπό έχει την πλήρη αφαίρεση της κύστεως μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια ούτως ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλό ποσοστό υποτροπής.           

kysth_kokkygos.jpg    kusth_kokkygos.jpg

Οι μέθοδοι εκτομής της κύστεως είναι η ανοικτή η κλειστή και η μασριποποίηση.Τελευταία χρησιμοποιείται η μέθοδος Καρυδακη μία κλειστή μέθοδος με παροχέτευση.